DOLAR 39,9043 EURO 46,8742 STERLİN 54,7448 GRAM ALTIN 4.223,95 BIST 100 9.404,89 BITCOIN $107.509
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101

HABERLER

Müsilaj kabusu Marmara’ya geri döndü

klim değişikliğinin etkisi ile deniz suyu sıcaklığındaki durgunluk ve azot-fosfor bolluğu nedeniyle denizlerde oluşan müsilaj, Marmara Sivriada’da ortaya çıktı.

Giriş: 26.09.2025 14:32 | Güncelleme:
Paylaş
Müsilaj kabusu Marmara’ya geri döndü

Deniz Yaşamını Koruma Derneği dalgıçları Salı günü gerçekleştirdikleri Sivriada dalışında müsilaj kabusu ile karşılaştı. Müsilajın geçtiğimiz haftalarda Güney Marmara’da uzmanlar tarafından görüldüğü biliniyordu.

Suyun sıcaklığı yüzeyde 22, 20 metrelerde 16 derece

Deniz Yaşamını Koruma Derneği gönüllü dalıcısı Yener Kuşculuoğlu, 5 metrelere indiklerinde müsilaj gördüklerini, normalde Ekim-Kasım arası görmeyi beklediklerini, bunun kendileri için sürpriz olduğunu söyledi.

Dalgıç Engin Ege Gençer, dalışta yaptıkları gözlemde 10 metre derinlikte oluşan müsilaj görüntüsü ile karşılaştıklarını, müsilajın oluşumunun en büyük etkenleri arasında su sıcaklığında oluşan ani değişimler, insan atıkları, sanayi atıkları, denizdeki durağanlık olduğunu belirtti. Bu görüntü ile mücadele etmek her ne kadar zor olsa da sanayi atıklarının denize boşaltılmasının önüne geçilmesi, evsel atıkların arıtılması, deniz kirliliğine sebep olacak atıkların temizlenip arıtılması için mücadele ederek bu sorunun hafifletebileceğini belirtti.

Gönüllü Dalgıç Deniz Biyoloğu Özcan Evrenos ise Sivriada mercan ekimleri sırsında 3-15 metreler arasında müsilaj gözlemlediklerini, Marmara Denizi’nin farklı bölgelerinde oluşan müsilajın akıntı yoluyla mı, yoksa lokal şartlarda oluşan bir olay mı olduğunu anlamak için ellerinde yeteri kadar veri olmadığını söyledi.

Yorumlar

×

Haber Arama