SON DAKİKA
Hava Durumu

Şen Ola Basketbol

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2024 13:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 13:00

A grubu C grubu derken en miniklerimizi unutuyoruz.

Minik gruplarda oynan maçlarda rekabet, kıyasıya mücadele izlemeye değer. Ancak U12 seviyesinin altındaki takımlar için minik ligi olarak adlandırdığımız ligin antrenör ve velileri, bu mücadeleyi, kazanmayı, kaybetmeyi malesef ileri seviyelere taşıyarak, kırıcı olabilecek şekilde davranışlar sergiliyorlar. Avrupada bazı ülkelerde, bu liglerde skor tutulmuyor. Evet ‘ skor tutulmuyor ‘. Çocuklar sadece basketbol oynayıp, topu çemberden geçirmeye çalışıyor. Stres seviyesi daha aşağı indirilerek, çocuklara sadece basketbolu sevdirmek hedefleniyor. Maçlar basketbol şenliği gibi, eğlenceli, koşturmalı çocukların ve velilerin keyif aldığı ortamlara dönüştürülüyor. Evet kazanmayı veya kaybetmeyi öğretmek bir altyapı antrenörünün temel görevleri arasında. Ancak minik çocuklarımızda önceliğimiz basketbolu sevdirmek olmalı.

En azından bu yaşlardaki çocukların maçlarında biraz olsun kazanmak herşey mübah kısmını bir kenara bırakıp, birbirlerini kırmadan, kırıcı üstünlükler sağlamadan, basketboldan keyif almaları sağlanmalı. Zaten 2-3 sene sonra bolca maç kazanıp kaybedecekler. Buralarda maç boyunca tam saha pres yapıp, rakip takımı yarı sahayı geçirmemek, 60-70 sayı farkla kazanmak, belki karşı takımdaki yetenekli, hevesli, basketbolu seven çocuğun tamamen basketboldan soğumasına, kafasında ciddi ön yargılar oluşmasına sebep olacaktır.

Bu senaryoda antrenörler velilerine bu durumu çok net ve anlaşılır bir şekilde izah etmeli veya gerçekten bizim ülkemizdede bu seviyelerde skor tutulmadan, minik basketbolcular şenliği adı altında maçlar oynanmalıdır. Gerekirse maçlar çok durdurulmadan oynatılmalı ve bunun devamlılığı sağlanmalıdır. Böylelikle bu seviyelerde bile yaşanan, iki takım velilerinin yarattığı tribün kargaşasıda ortadan kalkmış olur. Malesef üzülerek görüp izliyoruz 9-10 yaşındaki karşı takım sporcusunu yuhalayan, destekleme işini çok yanlış anlayan velileri. Belkide skordan çok onların davranışları bile minikleri basketboldan soğutmaya yetiyor. Farkındalıkları oluştuğunda bazı şeyler çok zor değişiyor.

Çözüm malesef tek taraflı değil, federasyon, antrenörler bu konuda hemfikir olmalı ve konuyu çözüme kavuşturmak için realist kararlar almalıdır. Almalıdır ki bu miniklerimiz için basketbolun başlangıcı şen olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.