SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇOK PERDELİ BİLETSİZ GÜLDÜRÜ

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2024 13:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 13:47

Rahmetli Ferhan Şensoy bu dünyadan göçtüğünden beri Türk mizahı biraz öksüz, biraz yetim, basbaya başsız kalmıştı. Biz güldürüden hoşlanan Türk tiyatroseverler binlerce yıllık meddahlık geleneğimizin kendisini bulunduğu seviyeden alıp ileri taşıyacak bir sonraki temsilcini sessizce beklerken beklenen kurtarıcı hiç de beklemediğimiz bir yerden çıktı. Sisli bulut perdelerinin arasından, gurubda parlayan bir güneş gibi aramıza iştirak eden bu meddah adayımız ekonominin halka zulüm ettiği şu günlerde evinden çıkıp iki perdelik bir tiyatro güldürüsü bileti alamayan milyonlarca vatandaşımızın komedi ihtiyaçlarını cömertçe biletsiz karşıladı. Evet sanırım bütün okurların da tahmin ettiği gibi pek tabii ki o aday Mehmet Büyükekşi önderliğinde Türkiye Futbol Federasyonu.

Bir Haldun Dormen olmasak da gelin hep birlikte bu yetenekli başrolün yönettiği güldürü kumpanyasının bizlere çok kısa süre içerisinde sergilediği birbirinden etkileyici o performansları bir inceleyelim. Belli mi olur, böylelikle belki hevesli bir yazarın on yıllar sonrasında yazacağı Türk Mizah Antolojisi’ne bugünden bir katkıda bulunmuş oluruz.

11 Aralık 2023

Süper Lig'in 15. haftasındaki Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı sonrası hakem Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca dahil üç kişi tutuklandı. Koca, kulüp başkanlığı görevinden istifa etti. Ülkedeki tüm futbol ligleri de süresiz ertelendi. Olayın etkileri uzun süre devam ederken yetenekli komedyenimiz bu olayın ardından sergilediği kısa süreli ‘Yeter’ şarkısıyla oyunu bir müzikale çevirmeye çalışsa da sanırım diyaframına güvenmemiş olacak ki şarkı kısa sürdü, olay kısa sürede unutuldu. Büyükekşi o gece istifa etmedi.

19 Aralık 2023

İstanbulspor Kulübü Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, Trabzonspor maçındaki hakem kararlarına tepki olarak karşılaşmanın ikinci yarısında takımını sahadan çekti, maç tamamlanamadı. Başrolümüz Büyükekşi bu olaydan sonra da istifa etmedi.

29 Aralık 2023

Geldik yıldız adayımızın Türk tiyatro tarihine adını altın harflerle yazdırdığı, yıllarca akıllardan çıkmayacak o performansına. Henüz bir ay öncesinde Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamışken bu kıymetli yılda oynanacak Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da yapılacağı açıklandı. Bu karar bile toplum nezdinde büyük tepki çekmişken takımlar ve sponsorlar bir şekilde ikna edilip maçın Suudi Arabistan’da oynanacağı kesinleşti, sonrasında hepinizin bildiği o inanılmaz performans gerçekleşti.

Maç öncesinde çok kıymetli Suud yetkililerin Atatürk tişörtü, pankartı ve İstiklal Marşı’mıza izin vermeyeceğine dair dedikokular dolanmaya başladı. Pek tabii bu haber ülke çapında sosyal medyada bir infilaka sebep oldu. Böylesi kıymetli bir senede, ülkemizin kurucu değerlerine edilen saygısızlık sonrası Federasyon cephesinden başta bunların doğru olmadığı bilgisi geçilse de takımların maça çıkmaktan vazgeçmesi olayları doğruladı. Ülkenin koca iki takımı, on binlerce taraftar, binlerce basın mensubu hiçbir şey olmamış gibi ülkeye geri döndüler. Böylesi bir güldürü daha önce Antik Yunan zamanlarında tiyatronun keşfedildiği ülkemiz topraklarında sergilenmiş miydi? Emin değilim…

Olayın ardından ‘bazı aksaklıklar nedeniyle’ maçın oynanamadığını açıklayan Büyükekşi ve federasyon. Bu etkileyici performanslarının ardından seyircilerin uzun süren ayakta alkışına gururla selam verdiler ve evet yine istifa etmediler.

17 Mart 2024

Şampiyonluk yarışı veren Fenerbahçe ezeli rakibi Trabzonspor deplasmanında 3-2 kazandı ve hemen sonrasında deplasman ekibi sahada kutlama yaptığı esnada maskeli bir adamın sahaya atlamasıyla başlayan ve neredeyse bütün stadyumun sahaya inmesiyle devam eden, futbolcuların taraftarlarlarla kim kime düm teka bir meydan muharebesine giriştiği aventür bir oyun sergilendi. Çok sayıda futbolcu futbol dışındaki hünerlerini sergilemek zorunda kalırken maçın ardından gazeteler ve sosyal medya futbolculara puanlarını 90 dakika boyunca saha içindeki performanslarına göre değil, muhtelif dövüş sporlarındaki uzmanlıklarına göre vermek zorunda kaldı. Olaylar neticesinde olayların iki cephesini de incitmek istemeyen Büyükekşi ve Federasyon Birinci Trabzon harbine dair disiplin kurulu sevklerini ancak yaklaşan yerel seçimlerin ardından 1 Nisan günü günün de anlam ve önemine atıftan bulunurcası bir şaka gibi açıklayabildi. Bu epey yorucu aventür oyunu da başarıyla sahnelendiren Büyükekşi ve ekibi evet tabii ki yine istifa etmedi.

25 Mart 2024

Son oyunumuzun türü sanırım gizemli bir casusluk hikayesi üzerine. Büyükekşi’nin Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a yapılmadığı dediği hakemler arasındaki zoom toplantısı basına sızdırıldı. Sızdırılan videoda hakemlerin Galatasaray-Antalyaspor maçında verdikleri penaltının hatalı olduğunu kabul ettikleri görülürken hakem danışmanı Hugh Dallas’ın hakemleri köşeye sıkıştırıp neden hata yaptıklarını sorguladığı görüntüler gündeme bomba gibi düştü. Sonrasında Federasyonun resmi hesabından toplantının tamamı yayınlanırken toplantıyı kimin sızdırdığının hala bulunamaması olay üzerindeki soru işaretlerinin seyircinin yorumuna bırakıldığı izlenimini veriyor. Oyuna puanımız 10 üzerinden 8,5 . Velhasıl bu perde de Büyükekşi ve Federasyon’u bizlere vaadettiği performansı layıkıyla yerine getirdi ve perde kapanırken gelen uzun tebrik alkışını ustaca bir reveransla karşıladı. Bu oyunu da şaşırdığımız şekilde istifasız bitirdi

Sözün özü….

Mizah bitti, perde kapandı. Şimdi Ferhan Şensoy ve Shakespeare gökyüzünde neşeli bir meyhanede bu hevesli genç öğrencinin çabalarını gururla seyrederken tiyatronun asla ölmeyeceğini bilerek mutluluktan birbirlerine sarılıyorlar . Bizler de tiyatrosever Türk halkı olarak bu zor zamanlarda bizleri biraz olsun eğlendirmeye çalışan Büyükekşi’ye çabaları için teşekkür ediyor ve komedinin trajediye dönmesine fırsat vermeden sanatın başka dallarında şansını denemesini şiddetle tavsiye ediyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.