SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİ YÖNETMELİĞİN EMLAK PİYASASINA ETKİSİ

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2023 16:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2023 16:49

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik"te 31 Ağustos 2023 tarihinde değişiklik yapılmış ve 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren bu uygulama kapsamında Emlakçılara ve de ilan portallarına girilecek ilanlarla alakalı e-devlet kimlik doğrulama sistemine geçilmiştir. Bu uygulama kapsamında kendi mülkünü satacak olan kişiler artık kimliklerini gizleyemeyecek; emlak şirketleri de yetkisiz ve Taşınmaz Ticaret Belgesiz danışmanların ilan girmeleri engellenecek.

Değişen bu yönetmelik sayesinde ilgili konut satış ve kiralamalarından doğacak olan gelirin ve bu gelirlerden elde edilecek olan vergilerin takibi daha basit olacaktır. Şöyle ki artık girilen ilanlar eğer bir emlakçı tarafından değil de sahibi tarafından ilan portallarında pazarlanıyorsa, ilgili ilanı sadece mülk sahibi ve 1. Derece akrabaları bu portallarda pazarlayabilecekler. Bu sayede ilan fiyatının devlet tarafından takibi, ilan fiyatlarında yüksek artışların yapılması durumunda cezalar ve de satış aşamasında tapu bedellerinin anlaşılan satış bedelleri üzerinden yapılıp yapılmadığını daha rahat kontrol ettirecek; vergisel kayıp en aza indirilecektir. Diğer bir konu da sahte ilanların ve piyasadaki ilan fiyatlarının sebepsiz artışlarının önüne geçilecektir.

Emlakçılar tarafında ise artık yetki belgesi olmayan emlakçılar bu ilan portallarından silinecekler; ilan giren emlakçılar da artık ilgili mülk sahibinden yetki almak zorunda kalacaklardır. Belli bölgelerde bulunan tavşan (aslında olmayan) ilanlarla müşteri yakalamaya çalışan emlakçılar bu sayede oyun dışında kalacaklar. Yukarıda belirttiğim gibi artık satışlarda fiyat konusunda çok fazla oynaklık olmayacak ve de piyasa rayına oturacaktır.

Kasım ayı içerisinde uygulamanın etkileri az da olsa piyasaya yansıdı. Özellikle emlakçılar yetkili olmadıkları ya da piyasa fiyatının üstünde girdikleri ilanları ilgili portallardan kaldırdılar. İlan sayılarında Gözle görülür bir şekilde ilan düşüş oldu. Mülk sahiplerinin de e-devlet doğrulama işlemi yapmaktan çekinmesi, satılmayacak olan ilanları devre dışı bıraktı. İnternet üzerinden pazarlanacak olan mülklerle alakalı biraz da olsa doğru fiyatlandırmalar olmaya başladı.

Umudumuz bu uygulama sayesinde piyasanın birkaç ay içerisinde gerçek ilanlar ve fiyatlara gelmesi; yönetmeliğe uymayan kişi ve kurumların oyun dışında kalmasıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.