SON DAKİKA
Hava Durumu

TOP ŞİMDİ KİRACININ SAHASINDA

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2024 12:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 12:39

Bugünden itibaren (1 Mart 2024) kiracı ve kiralayan arasında yeni bir dönem başlıyor.

Son iki yıldır kiracı-kiralayan arasında problemler yaratan kira artışları, mevcut boş dairelerin kiralarının çok yükselmesi karşısında kira gelirleri ile ilgili alınacak vergilerin olması gerekenin altında kalmasından dolayı bugünden itibaren kiracılara “Dijital Vergi Dairesi” üzerinden kiralamış oldukları gayrimenkullerle alakalı kira bildirme imkanı getirildi. Peki nedir bu kira bildirimi ve bu form nasıl doldurulacak?

Öncelikle gayrimenkul sahibi vatandaşlarımızın kira gelirlerini eksik ya da hiç beyan etmemeleri yüzünden devletimiz ciddi bir vergi kaybı yaşamakta. Bir kısmının ya da tamamının banka yoluyla değil de elden teslim almaları neticesinde devletimiz bu tip ticaretin miktarını kontrol edememekte. Kayıt dışı bu gelirin vergilendirilebilmesi için uyuşmazlıkların çok olduğu kiracı-kiralayan ilişkisinden belli ki kazançlı çıkacak olan devletimiz olacak.

Her kiracı Dijital vergi Dairesi linkine giderek (https://dijital.gib.gov.tr/) buraya e devlet şifresi ile giriş yapabilir. Ardından sol sekmede en altta yer alan “Kira Bildirim Formu” doldurularak kiralamış olduğu taşınmaz ile ilgili bilgileri “Yeni Kayıt Oluştur” sekmesi ile buraya girebilir. Bu formda kiraladığı taşınmazın sahibi, taşınmazın adresi, kiranın yattığı IBAN, aylık kira bedeli ve ne zamandan beri ilgili taşınmazı kiraladığı ile ilgili tüm bilgileri girerek ilgili vergi dairelerini bu konuda bilgilendirebilirler.

Maç asıl şimdi başlıyor. Bugüne kadar kiraladığı ile ilgili vergi vermeyen, kiracısı ile iyi geçinmeyen mülk sahipleri kiracılarının bu bildirimleri yaptıktan sonra karşılaşacakları vergi borç ve cezaları sebebi ile ne yapacaklarını göreceğiz. Umarım bu maç centilmence geçer ve kimse bir sakatlık yaşamaz.

Unutmayalım ki vergilendirilmiş kazanç kutsaldır

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.