SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehrin Ruhunu Korumak!

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2024 12:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 18:07

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala siyasi rekabet hızlandı. Belediye Başkan Adaylarının Ramazan başlamadan Proje Tanıtım Toplantılarını bitirme düşüncesi geçtiğimiz haftaya damga vurdu…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar geçmiş dönem hizmetlerini anlatarak başladı konuşmasına. Toplamda 51 binden fazla konut inşa ettiklerini ve 204 binin üzerinde insanı güvenli konutlara yerleştirdiklerini söyledi. Zemin artı 5 kat olarak inşa ettikleri Soğanlı Kentsel Dönüşüm alanının yatay mimariye bir örnek olduğunu ifade etti. Yeni dönem için 11 ayrı mevki belirlediklerini, yerinde ve güvenli dönüşüm ilkesiyle, sosyal ihtiyaçlara uygun, afetlere karşı dirençli yerleşim alanları oluşturmaya devam edeceklerini anlattı.

Konuşmasının devamında şunları söyledi: “2. Etabın tamamlanmasıyla Osmangazi Meydanı Bursa’nın yeni buluşma noktası olacak. Bursa’yı yeniden yeşil kimliğine kavuşturacağız. Yeni alternatif yollarla trafiği rahatlatacağız. Olası afetlere karşı daha hızlı ve etkin çözüm üretmek amacıyla afet ve kriz yönetimi altyapısını hazırlıyoruz…

Bursa Osmanlı İmparatorluğunun dîbâcesi’dir. Bursa ne kadar değişirse değişsin, ilk kuruluş devrinin rengini, korkusunu, havasını ve manzarasını hala sokaklarında saklayan bir şeydir. Bu tarihi kimliğini korumak ve gizli kalmış hazineleri gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz…

Hisar-Üftade Kentsel tasarım Projesi kapsamında bölgeyi seyir terasına dönüştürecek çalışmaları başlattık…

Şehre yaptığımız her dokunuşun bugünden geleceğe bir iz bırakmak olduğuna inanıyoruz. Osmanlı dönemi eserlerini ayağa kaldırma çalışmalarının yanında, Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapıları da restore ederek özgün kimliğine kavuşturmak için çalışmalarına devam edeceğiz.

Şehirleri medeniyetin aynası olarak telakki etmek gerekiyor. Bursa ne kadar değişirse değişsin ilk kuruluş devrinin rengini, kokusunu, havasını ve manzarasını sokaklarında hâlâ saklayan bir Türk şehridir.

Özetle; Bursa bir tarih şehridir. Bu tarihi kimliğimizi korumak ve geleceğe en iyi şekilde aktarmak için yeni dönemde de gayretle çalışacağız. Şehircilik standartlarımızı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz…”

Özenle seçilmiş kelimeler İbn-i Haldun’un, “Şehirlerin de bir ruhu vardır. Bir şehirde yaşayan insanlar zamanla yaşadığı şehrin ruhuyla karakteristik açıdan özdeşleşirler.” sözlerini çağrıştırıyordu.

Ancak ne var ki Mustafa Dündar, “Şehircilik standartlarını daha da yükseltmeyi hedefliyoruz. ” dese de, Bursa’nın kalbine hançer gibi saplanan Doğanbey Konutları, şehrin suhuletini bozduğu sürece çok fazla anlam ifade etmeyecektir.

BURSA TARİHİNİN ORTAYA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ!

TÜRSAB Güney Marmara Şubesi 2023 yılı faaliyetlerini ve 2024 yılı hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı.

Toplantıda konuşan TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, 2023 yılının genel değerlendirmesini yaparken Uluslararası, ulusal ve yerel çalışmalardan örnekler verdi. Gerçekleştirdikleri farklı etkinlik ve faaliyetlerin yanı sıra sektörün sorunlarını da anlattı.

Konuşmasında, “Altyapımız yeterli değil, otopark problemimiz var. Tuvalet yetersizliği var. Bunun için şehir estetiğini geliştirmeliyiz. Yürüyüş rotamızın öne çıkmasını bekliyoruz…

Hisar, Muradiye, Kayhanlar bölgesi gibi tarihi yerleri tamamen gün yüzüne çıkarılmasını, yani Bursa tarihin ortaya çıkarılması istiyoruz. Heykelin araç trafiğine kapatılmasını istiyoruz…

Hanlar Bölgesi'nin açığa çıkarılmasına önemli bir rolümüz oldu.

Bir diğer sorumuz hanların erken kapanması. Turizmde rekabette geri kaldık. Bu o şehir yönetenlerin başarısızlığıdır.

Yöneticilerin önceliği sanayi ve ticaret. Sanayi ihracatında ikinci sıradayız. Tarım ve turizm konusunda da unutulduk.

Kültürümüz ürünümüz olmalı. Somut olmayan mirasımızı tanıtmak için planlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Herkes Kendi Şehrinin Bir Günlük Turisti Olsun Projesi’ni” hayata geçirdiklerini, bu uygulamayı 2024 yılında da sürdüreceklerini belirtti.

Konuşmanın en çok dikkatimi çeken yanı, Eğit-İstihdam Et Projesi kapsamında eğitime alacakları gençlerin yüksek Okul mezunu ve İngilizce bilmesini şart koştuklarını anlattı. Devamında, “Bunlar bizim Kültür Elçimiz olacak, ülkemizi yurt dışında tanıtacak. Ülkesini tanıyan, seven, kendi kültürel değerlerinin farkında olan gençleri yetiştirmek istiyoruz.” dedi.

Çalışmalarını nitelikli etkinlikler yaparak sürdürdüklerini, amaçlarının Pazar alanlarını genişletmek ve ülke turizm gelirlerini artırmak olduğunu belirtti. Bunun için Balkanlar, Asya ve Ortadoğu Ülkelerinde güçlü pazar alanlarına sahip olma yolunda çalıştıklarını anlattı.

Sonuç olarak 2024 hedeflerini açıklarken Büyükşehir Belediyesi, BTSO, Akademik Odalar Birliği, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla birlikte çalışmalarını sürdüreceklerini, şehrimize her alanda daha fazla turist çekmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.

“Hisar, Muradiye, Kayhan, Hanlar Bölgesi gibi tarihi yerleri tamamen gün yüzüne çıkarılmasını, yani Bursa tarihinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz.” cümlesini, dikkate aldığımızda, Mustafa Dündar’ın projeleriyle örtüştüğünü görüyoruz. 31 Mart Yerel Seçimlerini kim kazanırsa kazansın, kenti yönetenlerin iş birliği kentteki herkese kazandıracaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.