SON DAKİKA
Hava Durumu

Andrew Andrews ve Sezonun Geri Kalanı Üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2023 22:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2023 23:02

Panathinaikos ile olan birlikteliğinin günbegün zayıfladığı, pamuk ipliğine bağlandığı, ayrılığın an meselesi olduğu hakkında dönüp dolaşan haberleri bir ar perdesi ardından, gizli bir umutla ve bir an olsun kayıtsız kalmayıp, hep izledik. Ve sonunda beklenen oldu... Andrew Yunanistan defterini kapayarak, yüce bir iltifat ve ilgiye nail olduğu ve peki tabii ki istenmeyen adam travmasasından en hızlı şekilde uzaklaşabileceği salona, Bursa'ya dönüyor.  

Oyunun karar bölümünde asap bozucu tüm ihtimallerin üst üste bindiği Venezia maçından küskün bir haleti ruhiye ile ayrılırken geceden arta kalan yegane hoşnutluk kaynağı Andrew'ün skorboarda yansıyan camiaya sesleniş konuşması oldu. O anlar bir Amerikan filminin gösterişsiz ama vaatkâr bir fragmanı tadında geçerken, tanık olanların aklında her şey çok güzel olacak sloganından beslenen bir ümit ve direncin de filizlenmesini sağladı. Andrew ile yeniden buluşma, Eurocup’da transfer sezonu kapanışına yetişememiş olsa da, ligde Karşıyaka’yı yakalama kararlılığını güçlendirecek ve takımın rakip seyirci baskısına açık İstanbul deplasmanlarındaki hücum üretkenliğini zenginleştirecektir. Federasyonun takvim bulabilirse oynatacağı Türkiye Kupası’nda ise, geçen sezonun tek maç eleminasyon günlerinde büründüğü iş bitirici rolünü kaldığı yerden sırtlamasını bekliyorum. Transfer, Andrew’un saha içi meziyetlerinden yararlanmanın ötesinde bir başka hikmeti daha müjdeliyor. O da onu Galatasaray’a yar etmemek. Evet, Bursaspor forması ile özdeşleşen oyuncuların kader ağlarını ördüğünde İstanbul oligarklarında oynaması tahammül edilemez bir garabete dönüşebiliyor. Bu vesile ile, Allerik Freeman’ın Beşiktaş günlerine tanıklık etmenin de başlı başına rahatsız edici bir deneyim olduğunu belirtmek isterim.

Cluj’un Badalona’ya kaybetmesi, Eurocup’ta normal sezonun sona ermesine 2 maç kala son 16’yı garantilememizi sağladı. Ne var ki, Venezia bozgununun içeride playoff oynama umudunu geri dönülmezcesine silip süpürmesi, Badalona’nın ikram ettiği tur vizesini de hemen hemen sönük bir gelişmeye bürüdü. Geri kalan bölümde, Lietkabelis ve Brescia parkurunu kayıpsız geçmek, son 16’da Gran Canaria’ya konuk olma talihsizliğini kesin bir şekilde önleyecek. Tabi ki, iş bununla bitmiyor. Normal sezonu galibiyetlerle kapatma senaryosu ve sunabileceği teselli apronda bekleyen diğer rakipleri şöyle bir süzünce ölçülü bir iyimserlikten daha fazlasını vadetmiyor. Bunlar arasında Telekom disiplinle koruduğu savunma hücum dengesini lig liderliği ile taçlandırırken, hakkı teslim edilmesi gereken bir başarı serüveni sürüyor. Hapoel Tel Aviv’in uzak, ürkütücü, belaya açık İsrail deplasmanı imajı ile hiç de memnun edici bir eşleşme olmayacağı açık. Fransa’nın Euroleague’de temsil sorununa taze bir seçenek olarak organize edilen Paris Basketball ise kulislerde kollanan takıma dönüşme tehdidi nedeniyle sakıncalı eşleşme adaylarından biri.

Ahmet’in ayrılığı sonrasında, geçtiğimizin sezonun fabrika ayarlarına, Dudzinski destekli 5 numara rotasyonuna dönülürken, bu değişimin Yiğitcan’a sunduğu rol Dusan’ın planlarının başarıya kavuşması adına ciddiyet kazanıyor. Yiğitcan’ın tek yerli 4 numara olduğu planda hızlı ve doğru kararlar alan bir oyun aklından ödün vermemesi, hangi durumda yönlendirici, hangi durumda inisiyatif alan bir figüre bürüneceği hakkındaki tercihi ustalıkla sergilmesi potansiyelinin bir gereğidir. Ligde kontenjan hakkını Andrew’a kaptırması muhtemel Dawkins, Eurocup’ta 4 numara çeşitliliğini arttırma arayışına konu edilebilir. Nitekim, onun sahada kaldığı sürelerde yüz yüze oyunda hiç vaatkâr olmadığını, çizgi dışında ancak perde oyunları ile değer üretebildiğini ve sırtı dönük bire birlerde atletik zenginliklerinden yararlabildiğini gördük. Nihayet, tatmin edici bir sezon sonu için skor dağılımını daha çok oyuncu arasında paylaştırabilmeyi başarmalı, Onuralp ve Needham’ın ince savunma planları ile kilitlendiği zorluk hallerinde, yan rollerin sahneye çıkabileceği bir taktik repertuvarını çalıştırabilmeliyiz.

Sırasıyla Volkswagen Arena ve Litvanya’da izleyeceğimiz iyi basketbolun camiaya moral kaynağı olmasını temenni ediyor ve yazımı işlerin yolunda gideceğine olan inancımı vurgulayarak sonlandırmak istiyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.