SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey: "7,1 milyar borç var denmişti, 20 milyar civarında çıktı"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, basın mensupları ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
www.bursadanhabervar.com
Bozbey: "7,1 milyar borç var denmişti, 20 milyar civarında çıktı"

HABER:FATİH AKKUŞ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey;

"Tespit ettiğimiz borcun %60/70’ini açıklıyorum. Anca bu kadarını şimdiye kadar öğrenebildik çalışma sürüyor. Önceki dönem başkanımız 7,1 milyar borç var demişti. Ancak görevi aldıktan sonra borç iştiraklerle birlikte borcun 20 milyar civarında olduğunu bize iletti başkan vekili Oktay Yılmaz. Tablonun tamamı ortaya çıkınca tamamını sizlerle paylaşacağız.

%60’ına ulaştığımız borç tutarı 25 milyarın üzerinde. Bize 7,1 milyar denen borç buralara çıktı ve daha %60’ına eriştik. Borç milyar, milyar artıyor. Bu paraları nerelere harcadınız? Bu parayla neler yapılırdı? 19 km metro hattı, 110 km hafif raylı sistem, 155 km metrobüs hattı yapılırdı. 21.000 adet sosyal konut yapılırdı. Bu borç yatırımlar sonucu olsaydı bu tabloya daha yapıcı bakardık.

Belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satınalma usulsüzlükleriyle 5,5 milyar gibi borç yükleyen yeni stadyum gibi yatırımlar var. Bunların finansman maliyetlerini konuşmuyoruz. Faiz yükünü daha konuşmadık. Yanlış projelerle Bursa bu bedelleri ödemeye mahkum edildi.

BURKENT örneğini anlatayım. Konut projesiyle 2+1 dairenin 1,5 misli üstüne ihale yapıldığını görüyoruz. Hafriyatı büyükşehir yapmış. Sadece konutların yapımına harcanan rakam bu. 2+1 daire maliyeti 4/5 milyona mal olacak. O bölgede 2+1 daireyi kaça satabilirsiniz? Yapılanları kamuoyuna sunacağız, araştırmalar devam ediyor.

Diğer bir örnek Tarım AŞ' den 10 tır çekicisi için aylık 2,6 milyon aylık araç kirası ödeniyor. Ancak bunun 6 araç ortada yok. 28 farklı binek araç var, tırlar için fatura ödeniyor. 28 araç için araç başına aylık 80.000₺ kira bedeli. Sadece burada fazladan ödenen 5,8 milyon + KDV bir rakam var. Bu bizim mazeretimiz değil. Gerçekleri sizlerle paylaşıp, bundan sonra bu gibi yanlış ve hatalara sizlerin duyarlı olmasını sağlamaktır. Bursalıların hiç kuşkusu olmasın. Hizmetlerde aksama olmayacak. Çözümlerle geldik dedik ve bu sözümüzü tutacağız. Yanlış proje olmayacak, tasarruf yapacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.