Hava Durumu

(ÖZEL) Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy "Spor Salonu Yakın Zamanda Tamamlanacak"

Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy BursadanHaberVar mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu ve sorularımızı yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2026 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2026 10:39
Kaynak: Bursa'dan Haber Var- Harun Yahya Güley
(ÖZEL) Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy "Spor Salonu Yakın Zamanda Tamamlanacak"

"Yeni spor salonunun kapasitesi ve tamamlanma süreci hakkında neler söyleyebilirsiniz?”

Rahmi Aksoy: Atatürk Spor Salonu'nun yerine yapılan yeni tesis, ilk projede 3 bin 500 seyirci kapasiteli çok amaçlı bir spor salonu olarak planlandı. Daha sonra kapasitesi 5 bin kişiye çıkarıldı. Tesis, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle çok amaçlı bir spor salonu olarak hayata geçiriliyor. İlk ihalenin ardından ikinci bir ikmal ihalesi yapıldı ve şu anda fiziki gerçekleşme oranı yaklaşık yüzde 90 seviyesinde. İkinci ihale kapsamında da işlerin önemli bir bölümü tamamlanmış durumda. Salon tamamlandığında Bursaspor, Tofaş ve Final Spor gibi takımların müsabakalarının burada oynanmasının yanı sıra farklı branşlardaki sporcularımızın antrenmanları ve çeşitli organizasyonlar da gerçekleştirilebilecek. Burası yalnızca tek bir branşa hizmet edecek bir tesis değil, çok amaçlı olarak kullanılacak. Mevcut süreç Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Tamamlanma tarihi konusunda ise müteahhidin çalışma takvimini bilmeden net bir tarih vermek doğru olmaz ancak tesisin yakın zamanda tamamlanmasını bekliyoruz.

“Bursa son yıllarda farklı branşlarda çok sayıda başarılı sporcu yetiştirdi. Bu başarının sürdürülebilirliğini ve Bursa'nın spor alanındaki avantajlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Rahmi Aksoy: Son dönemlerde devletimiz Türkiye genelinde sporun bütün branşlarında önemli yatırımlar yapıyor. Bursa özelinde baktığımızda ise tesisleşmenin önemli bir avantaj olduğunu görüyoruz. Bursa, federasyonlar tarafından hem konumu hem doğal güzellikleri hem de sahip olduğu tesisler nedeniyle tercih edilen bir şehir. Elbette burada Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ve İl Müdürlüğümüzün çalışanlarının katkısı var ama asıl önemli unsur, devletin bu tesisleri Bursa'ya kazandırmış olması. Bunun yanında Anadolu'nun hemen her bölgesinden insan Bursa'da yaşıyor ve farklı bölgelerin farklı spor branşlarına yönelik ilgileri ve yetenekleri bulunuyor. Bu çeşitlilik Bursa'nın birçok branşta başarılı olmasına katkı sağlıyor. Bunun yanında İstanbul'a yakınlığımız da önemli bir avantaj. İstanbul'daki organizasyon yoğunluğu nedeniyle bazı organizasyonlar Bursa'ya kaydırılabiliyor. Bursa'nın denize, doğaya ve dağlara sahip olması da kamp ve organizasyonlar açısından büyük imkan sağlıyor. Deniz kampından doğa kampına, kayak kampından farklı spor organizasyonlarına kadar çok geniş bir imkanımız var. Dolayısıyla Bursa'nın sportif başarısında hem tesisleşmenin hem şehrin konumunun hem de nüfus yapısının önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

“Bursa'da spor lisesi konusunda yetersizlikle alakalı vatandaşlardan farklı görüşler geliyor. Sizce nasıl bir çözüm ve eğitim modeli uygulanmalı?”

Rahmi Aksoy: Bu konuda öncelikle bunun benim şahsi fikrim olduğunu belirterek söyleyeyim; ben spor lisesinden ziyade spor ortaokulunun daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü sporun başladığı yaşta branşlaşmanın da başlaması gerekiyor. Biz ilkokul 4. sınıftaki öğrenciler üzerinde yetenek taramaları yapıyoruz. Çocukların hem fiziksel özelliklerini hem de hangi spor branşına daha yatkın olduklarını belirlemeye çalışıyoruz. Buna yetenek taraması diyoruz. Eğer bu taramayı ilkokul 4. sınıfta yapıyorsanız, çocuk ortaokula başladığında tespit edilen yeteneğin yönlendirilebileceği bir eğitim kanalının da olması gerekiyor. Spor lisesine kadar beklerseniz arada üç yıllık bir dönem oluşuyor. Bu nedenle sporcu yetiştirme açısından ortaokul seviyesinde bir yapılanmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Eğer bir çocuğu daha erken yaşta belirli bir branşa yönlendirir ve o branş üzerinde odaklanmasını sağlarsanız uluslararası müsabakalarda başarılı olma ihtimaliniz artar. Lise dönemindeki spor eğitimi elbette sporu tabana yaymak açısından faydalı olabilir ancak elit sporcu yetiştirmek istiyorsak başlangıç yaşını daha erkene çekmemiz gerekiyor. Devletin burada asıl görevlerinden biri müsabakalara katılacak, elit düzeyde sporcular yetiştirmek. Bunun için de yetenek taramasından sonra çocukları yönlendirebileceğimiz spor ortaokullarına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Eğer hedefimiz uluslararası yarışmalarda başarı elde etmekse, bunun temeli ortaokul çağında atılmalı.

“Bursa'da -özellikle Nilüfer'de- altyapı eğitimi veren kulüpler salon ve saha bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Kulüplerin tesis ihtiyacına yönelik nasıl bir yaklaşımınız var?”

Rahmi Aksoy: Öncelikle Bursa'da yaklaşık 980 spor kulübü bulunuyor. Spor kulübü denildiğinde toplumda genellikle futbol akla geliyor ama spor kulübü çok daha geniş bir kavram. Futbolun kendi federasyonu ve kendi yapılanması var. Kulüplerin tesis konusunda yalnızca devletten beklenti içerisinde olmaması gerekiyor. Eğer bir kulüp sporcu yetiştiriyor ve kursiyerlerinden ücret alıyorsa, antrenörünün ücretini ve kendi tesisleşmesini de planlamalı. Kulüplerin de bir işletme mantığı içerisinde sürdürülebilir olması gerekiyor. Devletin sahip olduğu tesisler ise belirli kurallar çerçevesinde kulüplerin kullanımına sunuluyor. Kulüpler başvuru yaptığında tesisleri mümkün olduğunca tahsis ediyoruz ve bunun karşılığında elektrik, su ve benzeri giderleri karşılayacak asgari ücretler alınıyor. Buradaki en önemli sorunlardan biri tesislerin özellikle akşam saatlerinde yoğunlaşması. Çünkü herkes aynı saatlerde antrenman yapmak istiyor. Oysa spor günün her saatinde yapılabilir. Gündüz saatlerinde tesislerin boş kaldığı zamanlar var. Kulüpler farklı saatlerde antrenman planlaması yaparsa mevcut tesislerden çok daha verimli şekilde yararlanabiliriz. Bunun yanında belediyelerin de kendi bölgelerindeki talepleri belirleyerek gerekli yatırımlar konusunda Bakanlıkla koordinasyon kurması gerekiyor. Her bölgenin ihtiyacı aynı değil. Bir yerde halı sahaya ihtiyaç varken başka bir yerde farklı bir spor tesisine ihtiyaç olabilir. Bu nedenle yerel taleplerin doğru şekilde belirlenmesi ve yatırımların buna göre planlanması önemli.

Kaynak: Bursa'dan Haber Var

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.