Dışişleri Bakanlığı, Gazze halkına insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na İsrail güçlerinin uluslararası sularda saldırısını “en ağır uluslararası hukuk ihlali” olarak nitelendirdi.
Bakanlık açıklamasında, “Şiddete başvurmadan barışçıl amaçlarla hareket eden sivilleri hedef alan bu saldırı, Gazze’yi kıtlığa mahkûm eden Netanyahu hükümetinin faşist ve militarist politikalarının Filistinlilerle sınırlı kalmadığının ve zulme karşı mücadele eden herkesi hedef aldığının ispatıdır,” ifadelerine yer verdi.
HUKUKİ VE DİPLOMATİK ADIMLAR
Açıklama, saldırının ateşkes çabalarına zarar vermemesi umudunu dile getirirken, filodaki katılımcı ülkelerle eşgüdüm içinde hareket edildiğini belirtti. Alıkonulan vatandaşların ve diğer yolcuların derhal serbest bırakılması için gerekli girişimlerin başlatıldığını, faillerin hesap vermesi için hukuki yollara başvurulacağını vurgulandı.
Açıklamada, BM ve uluslararası kuruluşlara, Gazze’deki hukuksuz ablukayı kaldırma, insani yardım girişine izin verme ve seyrüsefer serbestisini güvenceye alma çağrısı yapıldı.
Yorumlar