SON DAKİKA
Hava Durumu

DEEPFAKE: FIRSAT MI, TEHDİT Mİ?

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2024 13:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 17:42

Son yıllarda sosyal mecralarda sıklıkla gördüğümüz bir teknoloji, “Deepfake”. Nedir bu deepfake?

Çoğumuz siyasilere yapılan montaj görüntüleri, eski şarkıcıların şarkılarının günümüz şarkıcılarına söyletildiği içerikleri gördük. Fakat deepfake bundan daha fazlası. Yakın tarihlerde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ile alakalı Deepfake videoları hazırlanmıştı. Bunun dışında ülkemizde Emir Can İğrek deepfake teknolojisi yardımıyla kaybettiği sanatçı arkadaşı ile bir düet gerçekleştirdi. Ki bu olay basında önemli bir yer edinmişti. Yapay zeka özellikle son yıllarda daha önce hiç görmediğimiz kolaylıkları ve bu kolaylıkların yanında çok da zorluk getirdiğinin farkındayız. Artık bu teknoloji sayesinde fotoğraflar bile hareketlenmeye başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde hiç var olmayan bir kadın oluşturuldu ve 10-15 saniyelik bir video yapıldı. Bu videodaki kadını daha önce hiçbirimiz görmedi.

Bu teknoloji sağlık konusunda, özellikle görüntü işleme dalıyla birlikte bizlere büyük bir nimet sundu. Artık sağlık hizmetlerinde daha erken teşhis ve tedavi yöntemi uygulamanilmekte. Fakat sadece sağlık alanındaki gelişmelerle kalmadı. Artık Deepfake politikada başta olmak üzere hayatımızın birçok noktasına ulaştı. Bu teknolojiyle birlikte hem eğleniyoruz hem de korkuyoruz.

BU TEKNOLOJİDEN NEDEN Mİ KORKUYORUZ?

Teknolojinin geldiği son noktalarda artık hayatımızın büyük bir çoğunluğuna yapay zeka, görüntü işleme teknolojileri ve çeşitli algoritmalara etki etmekte. Hal böyle olunca bizlerde korkmakta haklıyız. Çünkü bu dönemde hiç alakamız olamayan bir konu ile alakalı herhangi bir yalan içeriğimiz ortaya çıkabilir. Bu durumun faturası bizlere pahalıya patlar. Ünlü Profesör Celal Şengör’ün geçtiğimiz sene ortaya çıkan ilahi söylediği ses kaydı. Kendisinin dini görüşü farklı olmasına rağmen, kişisel haklarının saldırıya uğraması durumu söz konusuydu.

İşte tam da bu yüzden bu teknolojiden korkmalıyız.

Ülkemizde ve dünyada hala bu konuya ilişkin özel bir kanun maddesi, yasa tasarısı bulunmuyor. Bu teknoloji yüzünden yaşadığımız mağduriyette kendimizi savunacağımız tek yöntem birçok maddeyi derlemek olur. Onun dışında ilerleyen süreçlerde bu konu hakkında yasa tasarılarının çıktığını görmek dileğiyle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.