Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak yeni seçilen, belediye başkanlarını ziyaretlerini sürdürüyoruz.
Tabii ki bu yazım biraz gecikmeli oldu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in basın toplantısı ve yankıları, TSYD Genel Merkez Kongresi, Bursaspor Divan Kurulu derken yeni yazmaya fırsat bulabildim.
Mudanya’nın yeni seçilen başkanı Deniz Dalgıç’tan sonra Gemlik ve Orhangazi Belediye Başkanlarını ziyaret ettik BGC yönetim kurulu olarak.
Öncelikle Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren’e yazımda ayrı bir prantez açmak istiyorum. 20 yılı aşkın süre sivil toplum örgütlerinde yer alması, Gemlik’te yaşaması nedeniyle konulara çok hakim olması dikkatimi çekti.
Gemlik ilçesindeki mahallenin 35’ini seçimlerde yaptığı çalışmalar nedeniyle ezbere bildiği belirten Şükrü Deviren, ilçenin sorunlarına hakim olması gerçekten çok önemli bir avantaj. Bence Şükrü Deviren Gemlik için önemli bir şans olmuş kanımca.
Ziyarette Gemlik’i tehdit eden iki farklı “yıkım gerçeği” olduğunun altını çizen Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı;
“Gemlik olarak iki farklı yıkım tehdidiyle karşı karşıyayız. Bunlardan ilki, gençlerimizin pençesine düştüğü madde bağımlılığı, diğeri de deprem. Beraberinde toplumsal bir yıkımı getirecek olan madde bağımlılığına karşı, Gemlik Belediyesi olarak, Kaymakamlığımız, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Emniyet güçlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte hareket edeceğiz. İlçemizdeki metruk binaları yıktıkça, madde bağımlılığına karşı mesafe almış olacağız. Halen merkezdeki 5 mahallemizde yaklaşık 150 metruk bina var. Bunları ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağız. Diğer yandan çocukların ilgi duyduğu her alanda gelişmesi için destek çalışmaları yapacağız. Gençlerimiz bizim geleceğimiz, onları korumalıyız.”
İşin en acı yanı her belediyenin olduğu gibi Gemlik Belediyesi’nin de en büyük sorunu mali olduğu ortaya çıkmış.
Başkan Şükrü Deviren, “Gemlik nüfusunun 122 bine ulaştığını ve bu nüfusa hizmet üretecek finansal kaynaklara sahip olmadıklarını sözlerine ekleyen Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, “Mali sıkıntı nedeniyle yatırımlar durma noktasında. Personel maaşları bile zorlukla ödeniyor. Bu nedenle ilk aşamada israfın kaynağını tespit ediyoruz. Toplumsal faydaya sahip olmayan hizmetleri gözden geçireceğiz ve gereksiz yerlere kaynak aktarılmasına son vereceğiz. Parayı kontrol etmeyi bileceğiz. Finans konusu önemli. Her konuda olduğu gibi bu konuda da şeffaf olacağız” dedi.
ORHANGAZİ’NİN DERDİ TRAFİK
Gemlik’ten sonra ikinci durağımız Orhangazi Belediyesi oldu. Gerçekten Belediye’nin bulunduğu merkezde aracımızı park edebileceğimiz bir yer bulabilmek için dört döndük diyebilirim.
Sürekli artan otomobil sayısının Orhangazi ilçe merkezinde trafik sorunu yarattığını ifade eden Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, “Trafik çok önemli bir sorun haline geldi. İlçemizde 20 bin fabrika çalışanı var. Araç sahibi olma oranı hızla arttı. 2024 yılı rakamlarına göre her 3 kişiye 1 araç düşüyor. İlçe merkezinde yeni yollar açma olanağımız ne yazık ki yok. Araç sayısının artması sonucu yollar yetersiz kalırken, otopark sorunu da artıyor. Kent meydanının altında kapalı otopark oluşturma projemiz var. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi ile yapabiliriz. Otopark kullanımının artması ile birlikte trafikte rahatlama yaşanacaktır” dedi.
Başkanı Bekir Aydın, seçimi yeniden kazanmasının ardından, önceki dönem başlattığı tasarruf tedbirlerini uygulamaya devam ettiğini kaydederek, “Orhangazi’de 80 bin nüfusa 507 personel ile hizmet ediyoruz. Tasarruf tedbirlerimize rağmen İller Bankası’ndan aldığımız pay personel maaşlarını bile ödemiyor. Gelir getirici projelerle bu zor dönemi atlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Bu arada ziyaretlere Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersin Yıldıran, Musa Öztürk, Nejat Kırbulut, Cemal Ekentok ve Hurşit Topal ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç’un katıldığını belirtmek istiyorum.
29 EKİM SAĞLIK OCAĞI
Aslında 29 Ekim Mahallesi nüfusu her geçen yıl artan Nilüfer İlçesi Özlüce bölümünde yer alan bölüm.
Buranın sürekli yap işlet modeli ile yapılan sağlık ocağı, muhtarlık ve zabıta kKarakolu olan yerler var.
İlki Özdemiroğlu tarafından yap işlet devret modeliyle yapılmıştı.
Burada boş olan bir araziye yeniden yap işlet devret modeli ile yeni sağlık ocağı, muhtarlık ve zabıta karakolu yapılıyor.
Sağlık Ocağının görevli uzman doktorlarını yapım öncesinde Nilüfer Belediyesi’nin yetkili servisleriyle görüşmeleri, isteklerini anlatabilmeleri için ben aracı olmuş dönemin Belediye Başkanı Turgay Erdem, ve yardımcısı Adem Vural ile görüşmüştüm.
Doktorlarımız gitti, nasıl olması gerektiğini anlattılar.
Ancak ellerinde hazır proje olması nedeniyle doktorlarımızın tüm istekleri yetkili kişilerin bir kulağından girip diğer kulağından çıkmış.
Yeni binanın girişine sergi salonu var projede.
Acil hastayı hastaneye götürecek ambulansın sağlık Ocağına girebilme şansı yok. Çünkü giriş kapısı arka tarafta.
Doktor odaları, sağlık bakanlığının belirlediği metrekareden çok küçük.
İlk giriş katta açıl müdahale odası bile düşünülmemesi kafaları karıştıran bir başka düşünce.
Ne olur bilemiyorum.
Yeni sağlık ocağına geçilirse biz mahalleden yaşayan sakinler, özellikle merdiven çıkamayanların, tekerlekli sandelye ile giden hastaların doktor odalarına çıkama şansları bir hayli zor.
Yazmak istersek o kadar çok sorun var ki.